Farazi Dava Yarışmaları ve Jean-Pictet Deneyimi
Hukuk, sanılanın aksine tamamen ezberden ibaret bir bölüm değildir. Hukuk fakültesi öğrencileri, hukuk kurallarını öğrenmek kadar bunları olaylara doğru bir biçimde uygulayabilmek için de emek harcar. İşte tam bu noktada, yazılanın ve uygulamanın birleşebildiği, öğrenciler için eşsiz bir fırsat olarak karşımıza, farazi dava yarışmaları çıkar.
Farazi dava yarışmaları, öğrencilerin hukuk alanında araştırma yapma kabiliyetlerini, hukuk anlayışlarını geliştiren ve hukukun uygulanmasını, sorunlara mantıklı ve pratik yaklaşımı öğreten uygulama tatbikleridir. Bu tür yarışmalara katılan öğrenciler aynı zamanda beklenmeyen durumlarla baş etmek, bir takımla uyum içinde çalışmak ve dünyanın birçok yerinden insanlarla bağlantı kurabilmek gibi farklı tecrübeleri de edinme fırsatı bulmaktadır.
ICIL, Uluslararası Hukuk Formasyon Programı (ILFP) ile iki yıl boyunca Türkiye’nin farklı üniversitelerinde öğrenim gören yetenekli öğrencilerin kendilerini uluslararası hukuk alanında geliştirmelerine olanak sağlıyor. İki yıllık formasyon eğitimi sırasında öğrenciler, aldıkları teorik eğitimin yanında ilgilendikleri alanlarda blog yazıları yazarak ve farazi dava yarışmalarına katılarak edindikleri bilgileri pratikle buluşturuyorlar. Uluslararası hukuk alanında düzenlenen birçok yarışmaya katılarak ülkemizi temsil etme şansı elde eden ICIL öğrencileri, tahsil hayatlarında güzel anılar biriktirirken kendilerini akademik anlamda onları ileriye taşıyacak yatırımlar yapıyorlar.
Öğrenciler yarışmalardan aylar önce sıkı bir hazırlığa başlıyor ve yarışma anına kadar verilen dava üzerinde çalışıyorlar. Takım koçlarının yönlendirmeleriyle yapılan okumalar ve direkt olarak olaya uygulanan bu bilgiler öğrencilerin meslek hayatlarında onları bir adım öne çıkarıyor.
Covid-19 Salgını Sürecinde Ender Bir Yarışma Deneyimi: 35th Jean Pictet Competition
3-10 Nisan tarihlerinde Arnavutluk’ta düzenlenen 35th Jean-Pictet Competition da ILFP öğrencileri Öykü Yeşilalioğlu ve Zeynep Karataş, ICIL’i temsil ettiler.
Bir yıldan fazladır etkinliklerin ve derslerin çevrimiçi düzenlenmesi sebebiyle zorluklar yaşayan öğrencilerimiz için Jean-Pictet Competition, bu sene unutulmaz bir deneyimdi.
Jean-Pictet Yarışması, uluslararası hukuk alanında düzenlenen ve bu alana ilgi duyan öğrenciler için oldukça faydalı bir eğitim tecrübesidir. Mottosu,”hukuku kitaplardan çıkarmak” olan yarışmanın 35. edisyonu bu sene Arnavutluk’un Durres şehrinde gerçekleşti.
Yarışma egzersizlerinde öğrenciler, uluslararası insancıl hukuk ve uluslararası insancıl hukukun diğer uluslararası hukuk alanlarıyla ilişkisine odaklandılar. Öykü ve Zeynep verilen farazi olayın taraflarından olan farazi bir hükümetin temsilcileri, çatışmaya taraf bir devletin askeri hukuk danışmanları, mülteci kamplarına yardım götürmek amacıyla devlet-dışı aktör liderleriyle müzakere eden Sınır Tanımayan Doktorlar ekibinin çalışanları gibi birçok farklı rolü oynarken hukuki değerlendirmeler yaptılar.
Öykü Yeşilalioğlu için Jean-Pictet tecrübesi, birlikte çalışmayı öğretmesi ve müstakbel meslektaşlarla bağ kurdurması açısından oldukça faydalıydı.
“Bireysel çalışmalarımızdan farklı olarak bu yarışmada bir takım olarak yoğun çalışmalar içine girdik. Süreç içinde birbirimizi sürekli daha iyisini yapabileceğimiz yönünde destekledik ve geliştirdik. Farklı ilgi ve yeteneklerimiz birbirimizi tamamlamamızı sağladı ve bu sayede tatmin olduğumuz performanslar sergiledik. Jean-Pictet Yarışması’nın diğer yarışmalardan en büyük farkı, bilgiyi ölçmekten ziyade öğretme amacı taşıması. Her oturumun ardından organizasyon ekibinden bizimle ilgilenen koçumuzla değerlendirmeler yapmak, artı ve eksi yönlerimizi fark edebilmek bir sonraki oturum için daha iyi hazırlanabilmemize olanak sağladı. Bir haftalık sürecin sonunda, bir takıma bağlı kalarak bireysel anlamda ne kadar yol kat edebildiğimizi görmek fevkalade bir histi!”
Zeynep Karataş için Jean Pictet deneyimi, potansiyelini keşfettiği ve daha ilerisi için özgüven kazandığı benzersiz bir tecrübe oldu.
“Bu yarışmanın en büyük katkılarından birisinin, hazırlık sürecinde edinilen bilgiler ve yarışırken edinilen tecrübeler olduğunu düşünüyorum. Konularla alakalı ilgili düzenlemeleri, mahkeme içtihatları ve teamülle sınırlı kalmayıp bunları bir olayda nasıl uygulayacağımızı ve nasıl konuşacağımızı da öğrendik. Alanında uzman jüriler önünde anadiliniz olmayan bir dilde savunma yapabilmek, başlı başına zorlayıcı fakat bir o kadar faydalı ve müthiş bir fırsattı. Her oturumun ardından, bir sonrakinde daha iyisini yapabileceğimize dair özgüvenim oluşuyordu. Yarışmadan sonra gelecekte nasıl daha iyisini yapabilirim diye düşündüm ve kendime yeni hedefler koydum. Jean-Pictet, sadece bir yarışma olmakla kalmayıp yönelmek istediğim alanda hedeflerimi somutlaştırmama yardımcı oldu. Birçok açıdan unutulmaz bir deneyimdi.”
—
Her yıl ICIL öğrencileri, farklı alanlarda farazi dava yarışmalarına katılma şansı buluyorlar. 2020-2021 eğitim öğretim yılı içerisinde takımlarımız Ljubljana Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen 5th All-European International Humanitarian and Refugee Law Moot Court Competition, 35.’si Arnavutluk’ta düzenlenen Jean-Pictet Competition, International Nuremberg Principles Academy ve International Criminal Law Research Unit at Friedrich-Alexander University Erlangen-Nuremberg tarafından düzenlenen The Nuremberg Moot Court ve International Institute of Space Law tarafından düzenlenen Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition yarışmalarına katıldılar.
All-European International Humanitarian and Refugee Law Moot Court Competition yarışmasına ICIL adına katılan Salih Sina Tayfur, Hayrünnisa Ebru Korkmaz ve Zeynep Karataş ön aşamaları başarıyla tamamlayarak çeyrek finale çıkmaya hak kazanan takımlardan biri oldular. Jean-Pictet Competition da Öykü Yeşilalioğlu ve Zeynep Karataş, ICIL adına Türkiye’den katılan tek takım olarak yarışmayı başarılı bir şekilde tamamlayıp Pictet ailesinin birer üyesi oldular.
Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition ‘da Semanur Gelturan, Feriha Eryavuz ve Miraç Ceyhan yazılı aşamayı tamamlamış olup 31 Mayıs – 4 Haziran arasında gerçekleştirilecek sözlü aşamaya katılacaklar. The Nuremberg Moot Court yarışmasında ise Sümeyya Murat, Nisa Şentürk ve Seniha Begüm Şentop yazılı aşamayı 4. sırada tamamlayarak 5-31 Temmuz arasında gerçekleştirilecek sözlü aşamaya katılmaya hak kazandılar. Sözlü aşamalarda, ICIL takımlarımıza başarılar dileriz!
Öykü Yeşilalioğlu, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi 3. Sınıf öğrencisidir. 2020 yılında ICIL’in Bölüm 1 programına katılmıştır. Karşılaştırılmalı Hukuk, Anayasa Hukuku, Uluslararası Kamu Hukuku ve İnsancıl Hukuk alanlarında çalışma yürütmeyi hedeflemektedir.
Zeynep Karataş, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi 3. sınıf öğrencisidir. 2019’da ICIL’e katılmış ve Bölüm 1 programını tamamlamıştır. Şu anda ise Bölüm 2 programına devam etmektedir. Uluslararası Kamu Hukuku, İnsan Hakları Hukuku, İnsancıl Hukuk alanlarına ilgi duymaktadır.